فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهری بهرام بیگی* صفحات 7-30

    این مقاله وضعیت موجود اساتید زبان فرانسه، دانشجویان، منابع درسی و تاثیر محیط آموزشی این رشته را در ایران می سنجد و قصد پاسخ به این سوال را دارد که تعیین کیفیت یادگیری زبان فرانسه در ایران با چه چالشهایی رو به روست؟  و آیا شرایط یادگیری این زبان در ایران مطلوب است یا خیر؟ و آیا عوامل آموزشی در تعامل مطلوب هستند یا خیر؟ در نتیجه با روش توصیفی پیمایشی در این تحقیق کمی-کیفی،  با توجه به آمار سازمان سنجش در جذب دانشجو، پرسش از 50 دانشجوی دانشگاه های شهید بهشتی و علوم تحقیقات که 50 واحد درسی ر ا گذرانده اند ، فاکتورهایی چو ن منابع درسی، اساتید، انگیزه در یاد گیری متدهای آموزشی(به ویژه (reflets بررسی شدند. از 50 استاد در خصوص مشکلات آموزش زبان،آموزش ادبیات فرانسه وآموزش ترجمه پرسش شد. یافته های پژوهشی حاکی از این است که با چالش عدم شناخت دانشجو متناسب با منابع انسانی، منابع درسی و محیط آموزشی روبه رو هستیم و عوامل یادگیری(استاد، دانشجو، منبع درسی) با یکدیگر تعامل مناسب نداشته و این موضوع بر  کیفیت یاد گیری تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: چالش، زبان فرانسه، کیفیت، یادگیری
  • علیرضا صادقی*، فاطمه هواس بیگی صفحات 31-67

    هدف پژوهش حاضر سنجش سواد چندفرهنگی استادان دانشگاه علامه طباطبایی و ارایه راهکارهایی برای ارتقای آن است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه استادان دانشگاه علامه طباطبایی و تعداد آنها در دانشکده های مختلف برابر با 538 نفر است. برای تعیین حجم نمونه در این تحقیق از فرمول کوکران استفاده شد. بعد از اجرای فرمول کوکران، تعداد کل نمونه در مجموع 224 نفر مشخص شد. پژوهش حاضر با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی  و برای سنجش پایایی نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. به این منظور 20 نفر از اعضای جامعه(استادان) را به صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه در اختیار آنها قرار داده شد و با استفاده از نرم افزار spss  میزان آلفای کرونباخ، (83/0) برآورد شد. پس از جمع آوری داده ها و با کمک نرم افزار SPSS اطلاعات طبقه بندی شده تنظیم، تلخیص و تحلیل شدند و با توجه به ماهیت تحقیق از روش های آمار توصیفی (میانگین، فراوانی، درصد، انحراف استاندارد و...) و آمار استنباطی مانند آزمون تی تک نمونه ای، آزمون مانوا (تحلیل واریانس چندمتغیره)، آزمون تعقیبی توکی و آزمون فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد سواد چندفرهنگی استادان در بعد نگرش و مهارت و دانش چندفرهنگی در سطح مطلوبی قرار دارد. اولین و مهمترین پیشنهاد استادان برای ارتقاء سواد چندفرهنگی، در واقع احترام به فرهنگ های ایرانی بدون هرگونه سلسله مراتب است و آخرین پیشنهادی که از نظر استادان از درجه اهمیت کمتری برخوردار است، شنیده شدن صدای تمامی فرهنگ ها در برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: سواد چندفرهنگی، دانش چندفرهنگی، نگرش چندفرهنگی، مهارت چندفرهنگی، اعضای هیئت علمی
  • زهرا بابادی عکاشه، احمدرضا نصر*، محمدرضا نیلی، سید محمدصادق طباطبایی صفحات 69-95

    هدف تحقیق بررسی شیوه‎های مطلوب ارزشیابی کارورزی رشته‎های حقوق و روانشناسی در مقطع کارشناسی است. پژوهش حاضر ترکیبی اکتشافی و تبیینی است. در بخش کیفی با 53 نفر از متخصصان، اعضای هیات علمی، شاغلین و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته حقوق و روانشناسی دانشگاه اصفهان که به شیوه تصادفی هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه شد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان ترم 5 و 7 و دانش‎آموختگان سال‎های 1396-1393 رشته‎های حقوق و روانشناسی در دانشگاه اصفهان که در مجموع 618 نفر بودند، به روش تصادفی طبقه‎ای انتساب متناسب 264 نفر انتخاب شدند. داده‎های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق‎ساخته جمع‎آوری شد. برای تعیین روایی مصاحبه و پرسشنامه از روایی محتوایی استفاده شد و پایایی پرسشنامه با روش ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و 85% گزارش شد. در این پژوهش از روش مقوله‎بندی برای تحلیل کیفی و آزمون‎های آمار استنباطی؛ کولموگراف - اسمیرینف، t تک ‎نمونه‎ای، t دو نمونه‎ مستقل، فریدمن و تحلیل واریانس چند عاملی برای تحلیل کمی استفاده شده است. نتایج پژوهش در بخش کمی نشان داد برای ارزشیابی کارورزی در رشته حقوق، بیشترین اولویت مربوط به بررسی عملکرد دانشجو در موقعیت‎های شبیه‎سازی شده و در رشته روانشناسی، بررسی توان عملی و تشخیصی دانشجو نسبت به مشکلات مراجعین می‎باشد. شرکت‏کنندگان در مصاحبه نیز بر ارزشیابی توسط استاد از طریق بررسی عملکرد دانشجویان رشته حقوق؛ بررسی نمونه کار در موقعیت‎های عینی و ارایه گزارش مکتوب توسط دانشجویان رشته روانشناسی تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، حقوق، روانشناسی، کارورزی، کارشناسی
  • فاطمه نصراللهی نیا*، جمیله علم الهدی صفحات 97-138

    پژوهش حاضر با هدف بازنگری برنامه درسی رشته علوم تربیتی، (گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی) در دوره کارشناسی ارشد و ارایه برنامه درسی پیشنهادی برای این دوره، انجام شده است؛ روش این پژوهش کیفی و از نوع توصیفی - تحلیلی است؛ بدین منظور، حوزه ی مورد مطالعه ی این پژوهش، شامل اعضای هیات علمی رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی در دانشگاه های شهید بهشتی، دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ و موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی و دانش آموختگان این رشته در دانشگاه شهید بهشتی است؛ همچنین در این پژوهش، جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از مصاحبه ها، از تحلیل کیفی مبتنی بر مقوله بندی استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، آسیب های برنامه درسی موجود رشته علوم تربیتی(گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی) در سه گروه آسیب های رویکردی و اصولی برنامه درسی موجود، آسیب های برنامه درسی موجود در نسبت واحدهای درسی ضروری، اما غفلت شده و آسیب های واحدها و سرفصل های برنامه درسی موجود، تقسیم شده اند که هر کدام از این سه گروه، شامل مقوله های متعددی می باشند.  همچنین از طریق آسیب شناسی وضعیت موجود برنامه درسی و بررسی دیدگاه های اساتید، دانش آموختگان و صاحب نظران حوزه مدیریت و برنامه ریزی عالی در خصوص عناصر چهارگانه اصلی برنامه درسی(هدف، محتوا، فعالیت های یاددهی-یادگیری و روش های ارزشیابی)، برنامه درسی گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی در دوره کارشناسی ارشد، ارایه و پیشنهاد داده شده است.

    کلیدواژگان: بازنگری، آسیب شناسی، برنامه درسی پیشنهادی، مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی، دوره کارشناسی ارشد
  • میثم غلام پور*، محمدعلی رستمی نژاد صفحات 139-162

    گرایش دانشجویان تحصیلات تکمیلی به پژوهش و توسعه مهارت های پژوهشی آن ها از اهداف مهم آموزش عالی کشورها می باشد در این میان کاهش اضطراب پژوهشی دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر شناسایی میزان  و علل اضطراب پژوهش در دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشد. روش پژوهش حاضر با توجه به ماهیت، هدف ها و سوالات پژوهش آمیخته و از نوع طرح تبیینی است. این پژوهش ازنظر هدف جزو پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش شامل تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 97-98 بودند که تعدادشان 214 نفر بود. برای سنجش میزان اضطراب پژوهشی دانشجویان در مرحله اول(کمی) پژوهش از پرسشنامه انکبوزی (2013) استفاده شد. در مرحله دوم پژوهش(کیفی) با توجه به یافته های مرحله اول با استفاده از نمونه گیری هدفمند 20 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی انتخاب شدند و داده ها ، از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شدند. تحلیل داده ها از طریق فرآیند کد گزاری انجام شد. نتایج مرحله اول نشان داد میانگین اضطراب پژوهشی دانشجویان بالاتر از حد متوسط است. در ادامه و در مرحله دوم پژوهش(مرحله کیفی) عوامل موثر بر اضطراب دانشجویان در 5 مقوله اصلی؛ عوامل مرتبط با دانشجو، استاد، دانشکده، نظام آموزشی، جامعه سازمان یافت.

    کلیدواژگان: اضطراب، پژوهش، دانشجو، تحصیلات تکمیلی، رویکرد آمیخته
  • بهروز رحیمی*، مرضیه دهقانی صفحات 163-200

    هدف این پژوهش واکاوی ماهیت عناصر الگوی برنامه درسی جامعه محور در نظام آموزش عالی است. در این راستا، از روش فراترکیب (سنتز پژوهی) و گام های هفت گانه سندلوسکی و باروس (2006) بهره گرفته شد. جامعه آماری شامل مبانی نظری و پژوهشی داخلی و خارجی (بدون بازه زمانی) بود که با کلیدواژه های مرتبط و با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی جستجو و بازیابی شدند. پس از گرداوری مبانی، با استفاده از معیارهای پذیرش و عدم پذیرش مبانی نامرتبط حذف و در نهایت 70 مبانی (53 مقاله و 17 کتاب) از طریق برنامه ی مهارت های ارزیابی حیاتی (CASP) به عنوان نمونه نهایی انتخاب و با استفاده از فرم چک لیست محقق ساخته و روش تحلیل محتوای مضمونی (TCA) تحلیل شدند. همچنین جهت بررسی قابلیت اعتبار یافته ها از معیارهای خود بازبینی محقق و به منظور بررسی قابلیت اعتماد یافته ها از روش مرور همتا بهره گرفته شد که نتیجه ضریب پایایی ارزیابی ها (84/.) اعتبار یافته ها را تایید کرد. طبق یافته های پژوهش، مفاهیم برنامه درسی جامعه محور در نظام آموزش عالی را می توان در هشت طبقه کلی دسته بندی نمود که در ادامه این مفاهیم و کدهای نهایی مستخرج از مبانی، ماهیت عناصر الگوی برنامه درسی را نمایان کرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی جامعه محور، نظام آموزش عالی، رویکرد فراترکیب
  • فاطمه مقدم، عبدالله پارسا*، یدالله مهرعلیزاده صفحات 201-226

    هدف این پژوهش، مطالعه نگرش دانشجویان کنونی و پیشین کارشناسی ارشد گروه علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز نسبت به تاثیر برنامه درسی رشته تحصیلی خود بر رشد مهارت های شغلی، انتظارات شغلی و شانس اشتغال آنها است. نمونه آماری پژوهش دانشجویان و دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی در کشور است که گروه علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان یک نمونه غیر احتمالی در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته گرداوری شد که پایایی، روایی محتوایی و روایی ملاک آن (73/0=r) بررسی و تایید شدند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نگرش شرکت کنندگان در تحقیق نسبت به برنامه درسی رشته تحصیلی شان قادر به پیش بینی انتظارات شغلی و میزان رشد مهارت های شغلی آنان است. همچنین دریافت شد که همبستگی بین نگرش شرکت کنندگان نسبت به دانشگاه محل تحصیل با انتظارات شغلی و رشد مهارت های شغلی آنان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. عامل جنسیت بر نگرش شرکت کنندگان نسبت به برنامه درسی رشته، انتظارات شغلی و مهارت های شغلی آنان اثر معناداری داشته است. عامل رشته و تعامل دو فاکتور رشته و جنسیت بر انتظارات شغلی و رشد مهارت های شغلی آنها تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: رشته علوم تربیتی، مهارت شغلی، انتظارات شغلی
  • محمدحسین زارعی* صفحات 227-249

    هدف این پژوهش تعیین عناصر برنامه درسی معنویت گرایی و مولفه های آن در رشته علوم تربیتی و روان شناسی می باشد،که در این تحقیق عناصر چهار گانه برنامه درسی(هدف، محتوا، روش و ارزشیابی) مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع ترکیبی می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 12 نفر از متخصصان برنامه درسی و متخصصان موضوعی که در این زمینه پژوهش انجام داده اند، و جامعه در بخش کمی را  دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه شیراز تشکیل می دهند. روش نمونه گیری در بخش کیفی به صورت هدفمند و در بخش کمی به صورت تصادفی انجام شده است.  ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. برای تعیین گویه های حاصل از مصاحبه و پرسشنامه از روایی محتوا و برای برآورد پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ(97/0) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از پیاده سازی و تخلیص گویه و در بخش کمی(آمار توصیفی، آزمون بارتلت، خی دو، آزمون t و تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی) به وسیله SPSS22 وAmos20 صورت گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل  برنامه درسی معنویت گرااز برازندگی خوبی برخوردار است(6/0 = Rmsea).

    کلیدواژگان: چارچوب برنامه درسی، برنامه درسی معنویت گرا، عناصربرنامه درسی معنویت گرایی
  • ناصر اژدری فام*، مهران فرج اللهی، محمدرضا سرمدی، طاهر محبوبی صفحات 251-290

    پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی مبتنی بر یادگیری همراه با تاکید بر الگوی اکر در آموزش عالی انجام پذیرفت. بنابراین پژوهش، از نوع آمیخته(کمی - کیفی) بود. بدین منظور در بخش سنتزپژوهی برای بررسی پیشینه پژوهش و جمع آوری داده های متناسب با هدف پژوهش از منابع موجود در پایان نامه ها، کتابخانه، طرح های پژوهشی و مقالات موجود در پایگاه های اطلاعات داخل کشور و خارج کشور استفاده شد. کلیدواژگان مورد استفاده برای جستجو شامل یادگیری همراه، برنامه درسی مبتنی بر یادگیری همراه، آموزش از دور، آموزش مجازی، یادگیری مبتنی بر وب، آموزش برخط و الگوی اکر در آموزش عالی بود. روند بررسی مقالات و اسناد به ترتیب شامل؛ کل مطالعات مرتبط با کلید واژه ها 48 مورد، حذف مقالات نامرتبط پس از بررسی عناوین9 مورد، بنابراین در این پژوهش 39 سند بررسی گردید. در بخش دوم، داده های مورد نظر از طریق مصاحبه به شکل نیمه ساختاری و با استفاده از یادداشت برداری گردآوری شد. در بخش کمی (پیمایشی) برای اعتباریابی، پرسشنامه ها بین 267 نفر و با روش نمونه گیری هدفمند پخش شدند. پس از گردآوری داده ها، یافته ها و نتایج پژوهش ها به تفکیک استخراج و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. بر این اساس نتایج نشان از آن دارد که 10 مولفه و 102 شاخص که به ترتیب برای مولفه منطق و چرایی 14شاخص، اهداف 8 شاخص، محتوی و سازماندهی14 شاخص، فعالیت های یادگیری 9 شاخص، نقش معلم 15 شاخص، مواد و منابع 15 شاخص، گروه بندی 7 شاخص، مکان 6 شاخص، زمان 4 شاخص و سنجش و ارزشیابی 10شاخص استخراج شد. در گام آخر با استفاده از مدل معادلات ساختاری اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی مبتنی بر یادگیری همراه با تاکید بر الگوی اکر در آموزش عالی انجام که نتایج حاکی از وجود برازش مدل دارد.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، الگوی اکر، آموزش عالی و یادگیری همراه
  • اعظم هاشم خانی*، حسن شهرکی پور، رشید ذالفقاری زعفرانی صفحات 291-323

    ارزیابی شناختی یکی از مهم ترین مباحث علوم شناختی است‏. در بیشتر الگوهای ارزیابی توانمندی شناختی ،مولفه های شناختی در ارزیابی اعضای هیات علمی نقش اساسی دارند نادیده گرفته شده است.این پژوهش باهدف طراحی الگوی بومی ارزیابی توانمندی شناختی اعضای هیات علمی در دانشگاه های استان تهران بودند. روش تحقیق ترکیبی ازنوع اکتشافی است. روش پژوهش در مرحله کیفی، مطالعه موردی کیفی و مشارکت کنندگان بالقوه شامل اعضای هیات علمی بودند.رویکرد نمونه گیری، هدفمند است. گردآوری اطلاعات تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. و تحلیل مضمون در این بخش، مضمون ارزیابی توانمندی شناختی شامل11مقوله شناختی(تصمیم گیری، تنظیم شناختی هیجانی، کنترل بازداری شناختی، شناخت اجتماعی، خلاقیت شناختی،توجه، حل مسیله، فراشناخت، مهارت کلامی، انعطاف پذیری شناختی، حافظه کاری) درباره ارزیابی توانمندی شناختی کشف نمود. در بخش کمی روش تحقیق توصیفی - پیمایشی بود و جامعه آماری در بخش کمی شامل اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران(ملی و آزاد) بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای 350نفر انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس شبکه مضامین بخش کیفی بود. تحلیل بخش کمی با تحلیل عاملی تاییدی برای تعیین اعتبار الگو انجام شد. نتایج بخش کمی با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی نشان داد که ارزیابی توانمندی شناختی اعضای هیات علمی دارای روایی سازه است.

    کلیدواژگان: ارزیابی توانمندی شناختی، الگوی شناختی، اعضای هیات علمی
  • روح الله کریمی، علی محبی* صفحات 325-343

    هدف از مقاله حاضر ارزشیابی عملکرد یاددهی - یادگیری اعضای هییت علمی دانشگاه علوم انتظامی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آن، آماری اعضای هییت علمی در سال تحصیلی 97-96 بوده اند که براساس جدول مورگان، 100 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل آشور بود. یافته های پژوهش نشان داد که عملکرد اعضای هییت علمی درکل در حد خوب ارزیابی شده است و در ابعاد پنج گانه نیز شاخص های زیر را بیشتر مدنظر داشته اند: «اهمیت دادن به علایق و انتظارات دانشجویان، تبیین طرح درس به طور شفاف برای دانشجویان،گوش دادن به نظرات دانشجویان با روی باز و سعه صدر، ارزشیابی متناسب با اهداف آموزشی و روش تدریس». همچنین اعضای هییت علمی در شاخص های زیر کمترین امتیاز را کسب کرده اند: صدا کردن دانشجویان در کلاس با نام و حتی با اسم کوچک، تهیه محتوای آموزشی متناسب با اهداف مندرج در سرفصل دروس، استفاده از فضای مجازی و شبکه های مجازی برای ارتباط با دانشجویان، مشارکت دانشجویان در تدریس از طریق روش حل مسئله و ایفای نقش و نترسیدن دانشجویان از امتحان پایان ترم به دلیل تحقق اهداف مورد انتظار در طول ترم.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، عملکرد یاددهی - یادگیری، اعضای هیئت علمی
  • کریستینه ابراهمیان، بهرام وزیری فراهانی*، ودیهه ملاصالحی، سحر طوفان، حسین مرادی نسب صفحات 345-377

    برنامه ریزان آموزشی همواره به دنبال بازنگری محتوای برنامه های درسی می باشند تا با نیازهای جامعه و حرفه هماهنگ شده و امکان بهره گیری از روش های مفید آموزشی فراهم گردد. برنامه درسی رشته معماری اخیرا، توسط دانشگاه تهران و دانشگاه فردوسی مشهد  بازنگری شده، که آنها جایگزین برنامه درسی مهندسی معماری مورخ 24/07/77  شورای عالی برنامه ریزی شده اند. در این پژوهش با به کارگیری روش تحقیق تطبیقی جرج بردی برنامه های بازنگری شده ی آموزش معماری با برنامه درسی سابق مقایسه شده، تا نقاط قوت و ضعف و تشابهات و تفاوت های میان برنامه های درسی براساس سوالات تحقیق مورد تحلیل قرار گرفته و شناسایی شود. نتایج نشان می دهد این بازنگری ها بیشتر محدود به تغییر سرفصل ها بر اساس افزایش یا کاهش واحد، تغییر پیشنیاز، تغییر نوع درس، تغییر نوع واحد، تغییر نام دروس و یا افزایش و کاهش دروس گردیده. شباهت های بین آنها بیشتر به حیطه اصلی برنامه درسی یعنی اهداف و روش های آموزشی و شیوه ارزشیابی مربوط می گردد و تفاوت ها نیز بیشتر مربوط به حیطه فرایندهای آموزشی می باشد. و لزوم بازنگری مجدد برای ساماند هی وضعیت ساختار آموزش معماری درجهت رسیدن به سه هدف پاسخگویی به نیازهای کشور، توجه به هویت ایرانی اسلامی و هماهنگی با نظام آموزشی بین المللی این رشته در ایران و جوابگویی هر چه بیشتر به نیازهای ضروری، واقعی و صالح جامعه وجود دارد.

    کلیدواژگان: بازنگری، برنامه درسی، مقایسه تطبیقی، مهندسی معماری
|
  • Mehri Bahrambeygi * Pages 7-30

    This article examines the current status of teachers, students, and teaching resources of French language, and the impact of educational environment of this field in Iran, and seeks to find "the challenges of determining the quality of French learning in Iran", the quality of "French language learning conditions in Iran", and "the interaction of French learning factors". Therefore, this quantitative-qualitative research is based on student admission statistics and descriptive survey method. A total of 50 students from "Science and Research", and "Shahid Beheshti" universities, answered research the questionnaires. The teaching resources, professors, motivation for learning, and teaching methods (especially reflets) were examined. 50 teachers answered questions about the problems of teaching French language, literature and translation. Research findings indicated that due to inappropriate student recruitment regarding human resources, teaching resources, and teaching environment there are challenges that consequently lead to the inappropriate interaction of teaching factors and negative learning quality.

    Keywords: challenge, Quality, Learning, French language
  • Alireza Sadeghi *, Fatemeh Havas Beigi Pages 31-67

    Assessing the level of multicultural literacy of Allameh Tabatabai’ University (ATU) faculties and provide solutions to improve them. The purpose of this investigation is to assess the multicultural literacy level of Allameh Tabatabai University faculties and provide solutions to improve them.  The statistical population of the study includes all faculties at ATU, there are 538. Cochran's formula was used to determine the sample size in this investigation and the total number of samples was 224. The present study was conducted using a researcher-made questionnaire. In order to evaluate the validity of the questionnaire, face and content validity and to measure the reliability, Cronbach's alpha method was used. After collecting data, SPSS software was used to classify, summarize and analyze the data.  And according to the nature of the research, descriptive statistical methods; Mean, frequency, percentage, standard deviation and inferential statistics such as one-sample t-test, Mauna test and multivariate analysis of variance were used. The most important findings of this study were: Multicultural literacy of faculties in terms of multicultural attitude, skills and knowledge is at a desirable level. The most important findings of this study were: Multicultural literacy of faculties in terms of multicultural attitude, skills and knowledge is at a desirable level. The first and most important suggestion of professors to promote multicultural literacy is in fact respect for Iranian cultures without any hierarchy and also the least importance is; Hearing the voices of all cultures in the programs.

    Keywords: multicultural literacy, multicultural knowledge, multicultural attitude, multicultural skills, Faculty Members
  • Zahra Babadi Akashe, Ahmadreza Nasr *, Mohammad Reza Nili, Seyed Mohammad Sadegh Tabatabaei Pages 69-95

    The purpose of this study is to investigate the desirable methods of evaluation of undergraduate law & psychology internship. This study adopted a mixed approach. In the qualitative section, interviews were conducted with 53 experts, faculty members from the University of Isfahan, lawyers, psychologists and graduate students who were selected using a purposive random sampling method. The statistical population of the quantitative section of this study was a small number of 5th-7th grade students and graduates of 2014-2017 in law and psychology, 264 of them were selected by stratified random sampling method. The data were collected through semi-structured interviews and researcher-made questionnaires. Content validity was used to determine the validity of the interview and the questionnaire. Reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha coefficient and 85% were reported. In this research, the categorization method for qualitative analysis and inferential statistics tests; Kolmogorov-Smirnov, single sample t, t two independent samples, Friedman and multivariate analysis of variance for quantitative analysis are used. The results of the study showed to assess internship in the field of law, examine student performance in simulated situations and in the field of psychology examining the students' practical and diagnostic ability to address the clients' problems should be highly focused. The participants in the interview also emphasized the assessment by the professor based on the portfolio in real situations of law students and reviewing sample work in objective situations and providing written reports by students of the field of psychology.

    Keywords: evaluation, Law, psychology, internship, Undergraduate
  • Fatemeh Narollahinia *, Jamileh Alamolhoda Pages 97-138

    The present study is conducted with the aim of reviewing the curriculum of the field of educational sciences (management and planning of higher education) in the master's degree course and presenting the proposed curriculum for this course. The method of this research is qualitative and descriptive-analytical; For this purpose, the study area of this research includes faculty members in the field of management and planning of higher education in Shahid Beheshti University, non-profit University of Science and Culture and the Institute of Research and Planning of Higher Education and Science. The graduates of this field are in Shahid Beheshti University. In addition, the qualitative analysis based on categorization has been used in order to analyze the information obtained from the interviews. According to the results of the study, the existing curriculum drawbacks in the field of educational sciences could be categorized in three groups including drawbacks of present curriculum approach and principles; present curriculum drawbacks in proportion to necessary but neglected courses; and drawbacks of divisions and topics in the present curriculum. Also management-orientation curriculum and higher education planning in the master's degree course are presented and proposed based on the pathology of the current situation of the curriculum and reviewing the views of professors, graduates and experts in the field of excellent management and planning regarding the four main elements of the curriculum (purpose, content, teaching-learning activities and assessment methods).

    Keywords: review, Pathology, proposed curriculum, Management, planning, Higher education, master's degree
  • Meysam Gholampour *, Mohammadali Rostaminejad Pages 139-162

    The trend of inclining graduate students to do research and develop their research skills is one of the major goals of higher education in most countries. In this regard, reducing students' research anxiety is of special importance. The purpose of this study was to identify the extent and causes of research anxiety in postgraduate students and provide solutions to reduce it. The method of this study was a synthesis of objectives and questions of research and an explanatory method was employed. This research was an applied research in terms of purpose. The statistical population of this study included all graduate students of faculty of science and psychology, University of Birjand, in the academic year of 2018-19 (214 individuals). An Onwuegbuzie questionnaire (2013) was used to measure the anxiety level of students in the quantitative phase of the research. In the second stage (qualitative), 20 graduate students were selected according to findings of the first stage and the data were collected through a semi-structured interview. The data analysis was done through coding process. The results of the first stage indicated that the average level of students’ anxiety was higher than normal. Then, in the second stage of the research (qualitative stage), the factors affecting students' anxiety were classified into 5 main categories; namely the factors associated with the student, professor, faculty, educational system, and society.

    Keywords: anxiety, Research, Student, Graduate Studies, Mixed Approach
  • Behrooz Rahimi *, Marzieh Dehghani Pages 163-200

    The aim of the present study is to analyze the nature of the elements of the curriculum model of the community-based on the higher education system. The data were collected based on a qualitative research project of the synthesis type using the Sandlowski and Barus (2006) weekly steps. Sample selection was performed using Inclusion and Exclusion criteria and Critical Appraisal Skills Program (CASP) program. Data were analyzed through the researcher's checklist and analyzed thematic content analysis (TCA). In order to evaluate the validity of the findings, the researcher's self-review criteria were used and in order to evaluate the reliability of the findings and the proposed model, the peer review method and the survey of experts were used. According to the research findings, the concepts of community-based curriculum in the higher education system can be classified into eight general categories and the nature of the elements can be displayed accordingly. Goals in community-based curriculum include: political, cultural, occupational, environmental, research, technology, and human and spiritual values. The content element is done in a meaningful and practical way, the element of teaching-learning methods is done experimentally and the problem of basis and evaluation in this model is done in a general and skillful way. The above-mentioned results were presented by the Subject Network as a conceptual model and guideline for action and practical suggestions for reviewing the curriculum of the higher education system for the community.

    Keywords: Community-Based Curriculum, Higher education system, Meta-Synthesis Approach
  • Fatemeh Moqadam, Abdullah Parsa *, Yadollah Mehalizadeh Pages 201-226

    The aim of this research is to investigate the attitudes of present and former MA students of Educational Sciences department in Shahid Chamran University of Ahvaz, in order to find out about the effects of their curriculum on their job skills development, their expectations of job and their chance to holding a job. The statistical samples of this research included MA students and MA postgraduates of Educational Sciences courses that were available and were selected purposely. The data were collected by a researcher-made questionnaire and the reliability, content validity and criteria validity (r=.73) were calculated and confirmed. The results indicated that participants’ attitudes to the curriculum of their courses could predict their expectations of job and their job skills development. Also it was found that the relationships between participants’ attitudes toward their university and their expectations of job and their job skills development, are positive and significant. The gender factor has significant effects on participants’ attitudes toward their curriculum, their expectations of job and their job skills. The factors of course and interaction of gender and course have significant effects on their expectations of job and their job skills development.

    Keywords: educational science course, job skill, job expectation
  • Mohammad Hossien Zarei * Pages 227-249

    The purpose of this study is to is to explain the elements of spirituality curriculum and its components in educational sciences and Psychology, in which the four elements of curriculum (purpose, content, methodology and evaluation) are examined. The present study is of mixed research. The statistical population of the qualitative research consists of 12 curriculum specialists and subject matter specialists who have done research in this field, and the quantitative community consist of students from Shiraz University faculty of Educational science and Psychology. The sampling method in the qualitative section was purposive and in the quantitative section randomly. Information was collected by the semi- structured interview and researcher- made questionnaire. To estimate validity of the Items of interview and questionnaire, the content validity, and to estimate reliability of the questionnaire, the Cronbach's alpha (0/97) coefficient was used. Data analysis was performed in the qualitative part of the implementation and purification of the items and in the quantitative part (descriptive statistics, Bartlett test, KMO, chi square, t-test, exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA))using SPSS22 and Amos 20 has taken. The results of CFA showed that the spiritualist curriculum model has good fit (Rmsea= 0/6).

    Keywords: Curriculum Framework, Spirituality curriculum, Elements of Curriculum spirituality
  • Naser Ajdarifam *, Mehran Farajollahi, Mohamadreza Sarmadi, Taher Mahboobi Pages 251-290

    The aim of the study was to design and validate a Mobile learning-based curriculum with an emphasis on the Acre model in higher education. Therefore, the research was mixed (quantitative-qualitative). For this purpose, in the research synthesis section, the resources available in dissertations, libraries, research projects and articles available in domestic and foreign databases were used to study the research background and collect data commensurate with the research goal. The keywords used for the search included mobile learning, mobile-based curriculum, distance learning, virtual learning, web-based learning, online learning, and the Acre pattern in higher education. The process of reviewing articles and documents, respectively; A total of 48 keyword-related studies examined the deletion of unrelated articles after reviewing 9 items, so 39 documents were reviewed in this study. In the second part, the data were collected through semi-structured interviews using note-taking. In the quantitative (survey) section for accreditation, questionnaires were distributed among 267 people using the targeted sampling method. After collecting the data, the findings and results of the research were extracted and analyzed separately. Based on this, the results show that 10 components and 102 indicators for the logic component and why 14 indicators, goals of 8 indicators, content and organization of 14 indicators, learning activities of 9 indicators, teacher role 15 indicators, materials and resources 15 indicators, group Classification of 7 indicators, location of 6 indicators, time of 4 indicators and assessment and evaluation of 10 indicators were extracted. In the last step, using the structural equation modeling model, validation of the Mobile learning-based curriculum with emphasis on the Acre pattern in higher education, the results indicate that the model fits.

    Keywords: Curriculum Model, Acer Model, higher education, mobile learning
  • Azam Hashemkhani *, Hasan Shahrakipour, Rashid Zolfaghari Saffron Pages 291-323

    Cognitive assessment is one of the most important topics in cognitive science. In most cognitive competency assessment models, cognitive components play an essential role in evaluating faculty members. This study aimed to design a local model for cognitive faculty assessment in faculty at Tehran province universities. The research method is a combination of exploratory types. The qualitative research method included qualitative case study and potential participants including faculty members. The sampling approach is targeted. Data collection continued until theoretical saturation. The research tool is a semi-structured interview. And content analysis in this section, cognitive competency assessment topics including 11 cognitive categories (decision making, emotional cognitive regulation, cognitive inhibition control, social cognition, cognitive creativity, attention, problem solving, metacognition, verbal skills, cognitive flexibility, working memory) on cognitive ability assessment Discovered. In the quantitative part, the research method was descriptive-survey and the statistical population in the quantitative part included faculty members of Tehran universities (national and free) who were selected using cluster sampling of 350 people. The instrument used in the quantitative section was the researcher-made questionnaire based on the network of themes of the qualitative section. Quantitative part analysis was performed by confirmatory factor analysis to determine the validity of the model. The results of the quantitative section using factor analysis technique showed that the assessment of the cognitive ability of faculty members has a structural validity.

    Keywords: Cognitive Empowerment Assessment, Cognitive Pattern, Faculty Members
  • Ruhollah Karimi, ALI Mohebi * Pages 325-343

    The purpose of this article was to evaluate the teaching-learning performance of the faculty members of the Police University. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey method. Statistical population included faculty members in the academic year 2017-2018, where based on Morgan's table, 100 people were selected as the sample. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the ASSURE model. Findings showed that the performance of faculty members in general was evaluated as good and the following indicators were considered more in the five dimensions: "Paying attention to students' interests and expectations, explaining the lesson plan clearly to students, using new participatory skills methods such as problem solving and role playing, listening to students' opinions with an open mentality, evaluation in accordance with educational goals and teaching methods." Faculty members also scored the lowest in the following indicators: calling students in class by name and even by first name, providing educational content tailored to the objectives of the course, using cyberspace and virtual networks to communicate with students, students' participation in teaching through problem-solving methods and role playing as well as removing students' fear of the final exam due to the realization of the expected goals during the semester.

    Keywords: evaluation, teaching-learning performance, Faculty Members
  • Kristine Ebrahemian, Bahram Vaziri Farahani *, Vadiheh Molla Salehi, Sahar Toofan, Hossein Moradinasab Pages 345-377

    Educational planners always looking to revise the content of the curriculum to coordinate them with needs of the community and vocation, also to provide information utilization possibility and Useful educational methods. Architecture curriculum recently revised by the University of Tehran and Ferdowsi University of Mashhad, which have replaced the architectural engineering curriculum of the Supreme Council of Planning. In this research, by using research methods of comparative George Brady new curricula undergraduate architectural education with a curriculum former compared to strengths and weaknesses and the similarities and differences between curricula based on research questions analyzed and be identified. The results show that these revisions are more limited to changing chapters based on increasing or decreasing units, changing prerequisites, changing course types, changing unit types, changing course names, or increasing or decreasing courses. The similarities between them are more in the domain of educational processes. And the need for revision to organize the structure of architectural education in order to achieve three objectives to meet the needs of the country, according to Iranian-Islamic identity and coordination with the international training course in Iran and to respond more effectively to the urgent needs, true and righteous society.

    Keywords: review, Curriculum, Comparative Comparison, Architectural Engineering